Roses obre a la ciutadania el nou edifici de la SUF

La SUF
Diferents moments de les visites guiades que va fer l'equip de Govern de Roses al nou edidici de la SUF

En un jornada de portes obertes el nou edifici de la SUF va poder ser visitat ahir, Diada Nacional de Catalunya, pels vilatans de la mà dels regidors de l’equip de Govern de Roses

Sis anys després d’iniciar-se, si comptem que l’edifici de l’antiga Sala de la Societat d’Unió Fraternal estava previst enderrocar-lo a l’octubre del 2014, el nou edifici de la SUF ja és una realitat com van poder comprovar el centenar de vilatans que el van visitar.
I ho van fer ahir, Diada Nacional de Catalunya, durant la jornada de portes obertes organitzada per l’Ajuntament de Roses, després que l’obra fos entregada a principis d’aquest mes d’agost, per a que tothom que volgués, visités el nou equipament cultural que esdevé la nova Sala SUF. Una jornada de portes obertes que va ser la manera, degut a la impossibilitat de fer una inauguració com cal a causa de la pandèmia, per que la gent de Roses pogués veure el nou edifici de la SUF.

I la jornada de portes obertes va consistir en una sèrie de visites guiades, que es van portar a terme de 10 a 13 i de 17 a 19 hores, i  que van anar a càrrec de l’alcaldessa Montse Mindan, Joan Plana i Félix Llorens, així com d’altres regidors de l’equip de Govern de de l’Ajuntament de Roses, els quals van ensenyar, en grups d’entre 6 i 10 persones, totes les dependències del nou equipament municipal.

Mindan va afirmar que “estem molt contents de poder ensenyar l’obra després de tants anys i del patiment que ha suposat aquest projecte que ha anat ensopegant amb tots els problemes que podien sortir”.

L’objectiu d’aquesta jornada de portes obertes, a través de les visites guiades , va ser poder ensenyar dependències que normalment el públic no veurà, com és el soterrani, i d’altres “com la futura escola de música”, i en definitiva “mostrar les possibilitats que ofereix el nou edifici”, va destacar l’alcaldessa. Una escola de música que ocuparà tota la segona planta i que serà una realitat l’any vinent, ja que s’ha destinat una partida per als pressupostos del 2021 per a tal efecte.

Cal destacar que la planta baixa, la part on es farà el ball, el balcó interior de la primera planta, que dona a sala de ball, un despatx, també ubicat a la 1ª planta, i una habitació del soterrani, s’han cedit als socis de la SUF per un període de 99 anys per portar a terme tot el que considerin convenient.

Dins la primera planta, tot just a tocar el despatx destinats als socis de la Societat d’Unió Fraternal, hi ha una gran sala en la qual està previst crear un hotel d’entitats, “que és una voluntat política que encara s’ha de definir”, va afirmar Montse Mindan.

I a l’última planta també “hi un espai gran, diàfan, que segons les necessitats que tingui Roses es podrà decidir en un futur què és vol fer”, va subratllar l’alcaldessa.

La nova SUF, una obra amb molta mala sort des del seu inici

El projecte de construcció del nou edifici de la SUF ha estat acompanyat, des del seu inici, de la mala sort.
Els problemes ja van aparèixer en l’enderrocament de l’immoble de l’antiga Societat d’Unió Fraterna, ja que tot i que estava previst per a l’octubre de 2014 no es va executar fins a l’abril de 2015 a causa de la tardança per part de la Generalitat en expedir un permís especial degut a que la teulada antiga era d’uralita.
I treure la uralita, a causa de la gran quantitat de poliuretà que contenia, es va haver de fer en més temps de l’inicialment previst.

Abans de l’estiu de 2015, on hi havia la antiga SUF, ja era només un solar, però la construcció del nou edifici no s’iniciaria fins passada la temporada estival com marca la normativa municipal de no executar obres majors durant els mesos de juliol i agost.

Finalment, es va començar a construir l’octubre d’aquell any amb la previsió inicial que els socis de la SUF poguessin celebrar la nit de Cap d’Any del 2016 i la benvinguda del 2017 al nou edifici.

Però no va ser així perquè els problemes no paraven d’aparèixer, ja que a finals del 2016, durant la construcció del nou equipament, un segon estudi geotècnic va detectar deficiències en el subsol, que suposava un perill per a les parets dels edificis veïns.

Aquest nou problema va provocar que es presentés un modificat econòmic d’aproximadament 66.000 euros, i  una aturada de les obres de 3 mesos i mig, és a dir, que la nova SUF estaria enllestida tres mesos més tard del previst,al març de 2017. Però, en arribar aquest mes de març l’empresa adjudicatària va aturar les obres perquè estava perdent diners pel fet d’haver presentat una oferta molt a la baixa per tal de guanyar el concurs per fer la SUF.

Una aturada que es va perllongar fins al mes de novembre del 2017, tot i que s’ha de destacar que mai van estat aturades del tot, ja que s’anaven fent obres dins de l’edifici.

I ja al 2018, concretament a l’abril, per problemes entre la constructora i la direcció de l’obra, totalment aliens a l’Ajuntament de Roses, el projecte de la nova SUF va entrar de nou en un punt mort.

Ara fa dos anys, durant una visita d’obres, els representants de l’empresa constructora van assegurar al juliol de 2018 que per al pont de la Puríssima d’aquell any la SUF seria una realitat i, per tant, podria ser inaugurada abans d’arribar al 2019. Fins i tot, l’alcaldessa de Roses així ho va comunicar als socis de la SUF però, desgraciadament, no va ser així, i ha estat 1 any i 9 mesos després de aquella afirmació feta pels representants de l’empresa constructora que el nou edifici de la SUF, ara sí, sigui una realitat.
Una realitat que ha arribat gairebé 4 anys més tard del previst. Un projecte de construcció que ha anat en tot moment agafat de la ma de la mala sort.
Una mala sort que fins i tot ha impedit, fins al moment, inaugurar-lo com cal a causa de la situació actual de la pandèmia de la Covid-19.