Homenatge als exiliats de l’any 39 a Ca l’Anita

Franesc Gali a Ca l'Anita
Francesc Gali amb dues fotografies de l'exposició 'Exili', una de Cap Norfeu, i l'altra del Coll de Lli, a La Vajol

El rosinc Francesc Gali inaugura una exposició fotogràfica sota el títol ‘Exili’ dins el cicle ‘Mirades pròpies’ per homenatjar als exiliats de la Guerra Civil

Francesc Gali és un artista rosinc que ha exposat la seva obra fotogràfica a Londres, Madrid i Barcelona, i des del passat dissabte ja pot dir que també ho ha fet a casa seva, “mai havia exposat la meva aquí, a Roses, i per mi és tot un plaer”, va dir Gali, després d’inaugurar l’exposició fotogràfica ‘Exili’, “un homenatge a tots els exiliats de l’any 39 intentant captar les rutes pels colls de muntanya que portaven de Catalunya a la Catalunya Nord i els llocs on van estar els exiliats”.  

I Francesc Gali va decidir fer un homenatge als exiliats per una qüestió personal, una història familiar, “el meu besavi l’any 39 era director general de Belles Arts a la República Espanyola, sent l’encarregat de portar les obres des del Museu de El Prado, Madrid, a Ginebra, el que va provocar que es tingués que exiliar amb tota la família”.

I per fer aquesta exposició l’artista rosinc va utilitzar la tècnica de pinhole o esteneopeica amb la qual s’obtenen unes imatges amb una càmera molt senzilla (que sembla de joguina) “que donen com a resultat una fotografia un pel desenfocada”, i que Francesc Gali va realitzar en blanc i negre “perquè per transmetre aquesta sensació de soledat i duresa de l’exili, el blanc i negre l’anava molt bé”.

El que també destaca d’aquestes fotografies que conformen l’exposició ‘Exili’ és no hi surten persones “perquè volia retratar l’absència en els camins, els passos de muntanya, la costa per precisament volia reflectir l’absència que trobaven els exiliats quan marxaven”, va destacar el fotògraf Francesc Gali.

L’exposició ‘Exili’, emmarcada en el cicle ‘Mirades pròpies’, romandrà al Centre Cultural de Ca l’Anita fins al 26 de gener.

‘Mirades pròpies’

A l’hivern de 2016, l’Ajuntament de Roses va inaugurar el cicle ‘Mirades pròpies’ al Centre Cultural de Ca l’Anita per tal de donar visibilitat a artistes locals a casa seva, tota vegada que la seva obra es coneix internacionalment.
Aquell hivern de 2016 van ser els artistes Juan Cardosa, Francis Rebollar, Maria de Castellarnau i Adrian Blanca els que van inaugurar aquest cicle.

Tot just un any més tard i per aquest ordre, Patricia Soler i Oscar Gartín també van mostrar al seu públic la plasticitat de les seves pintures.
L’any passat l’arquitecte Carlos Victòria i el fotògraf Manel Casanovas van ser els rosincs que van exposar a Ca l’Anita, i enguany ha estat Francesc Gali, el que ha donat continuïtat a aquest de ‘Mirades pròpies’.