Suquet de peix de Rose

“L’èxit de la Ruta de les Tapes és dels restauradors” 

Ruta de les Tapes de Roses
Uns amics degustant una tapa en un dels 82 establiments de restauració participants

Avui diumenge, 17 de març, finalitza la 8ª de la Ruta de les Tapes, una iniciativa gastronòmica que va esdevenir un èxit des de la seva primera edició

La Ruta de les Tapes de Roses va néixer l’any 2016 arran d’una conversa del regidor de Promoció Econòmica, Fèlix Llorens, amb un restaurador “amb l’objectiu de dur a terme una iniciativa fora de la temporada alta de turisme, i va sortir fer una ruta de tapes. Llavors, vam estar mirant com es feia en altres llocs del territori català i nacional, i vam decidir,  juntament amb altres propietaris de bars i restaurants, i agafant idees de diferents rutes gastronòmiques,  de donar-li el format que té la Ruta de les Tapes de Roses”, ha desvetllat Llorens.

El regidor de Promoció Econòmica i Turisme de Roses, Fèlix Llorens


Així, l’1 d’abril de 2016 es va iniciar la I Ruta de les Tapes de Rose i del Vi de la DO Empordà, on 25 establiments de restauració oferien una tapa més una copa de vi al preu de 2,5 euros.. “Me’n recordo que vaig haver d’anar un a un als 25 restaurants per a convèncer-los que s’apuntessin, i després per repetir-les tot el material com les urnes, els llibrets i les cartolines per segellar les tapes”, ha assenyalat el regidor de Promoció Econòmica i Turisme de Roses.

Des d’un primer moment, aquesta proposta gastronòmica va esdevenir un èxit, ja que va agradar, i molt, als vilatans i vilatanes de Roses, però també als visitants que van passar per la Vila en assabentar-se de la celebració d’aquesta ruta gastronòmica. “En cap moment ens pensàvem que tindria el volum de participació que va tenir, de tal manera que la majoria dels 25 els establiments de restauració van vendre en el primer cap de setmana totes les tapes que tenien previstes servir al llarg dels 10 dies”, ha explicat Fèlix Llorens.

Tant va ser l’èxit que a la segona edició es van duplicar els establiments de restauració que van voler participar passant de 25 a 51, els quals van quintuplicar la quantitat de tapes servides.  A la primera edició van ser 5.000, però ja a la segona Ruta, van ser 25.000 les degustacions dispensades.

Un èxit que ha anat creixent de manera progressiva en quant a la participació d’establiments de restauració, ja que a la tercera edició es van implicar un total de 71, i al 2019, any de la quarta edició, van ser 83, i en la que es van servir 193.000 tapes, rècord que es va mantenir fins l’any passat, quan es van servir 200.000 degustacions.

Quatre anys sense superar-se la quantitat de tapes servides, del 2019 al 2023, que té una explicació: la pandèmia, ja que tot i la voluntat de tothom perquè se celebrés l’any 2020, fins i tot es va intentar celebrar-la a la tardor, finalment es va considerar que la millor opció era no fer-la i es va anul·lar.
Aquell any del 2020 es van apuntar un total de 92 establiments de restauració, xifra que va baixar fins a 58 l’any 2021, però com la Covid encara hi era present es va decidir no fer la Ruta de les Tapes a la primavera, sinó a la tardor. Una Ruta que va estrenar l’APP que s’havia preparat per llançar l’any anterior i que no va poder ser. Una aplicació amb la es pot disposar, des de llavors, de manera senzilla, ràpida i còmoda de tota la informació necessària per gaudir al màxim de la campanya: llistat d’establiments, ubicació, horaris, fotografies de cada tapa, entre d’altra informació.
Per l’edició del 2020, que es va suspendre, no només estava previst la novetat de l’APP, sinó de la pujada del preu de la tapa i la degustació de vi, que després de les primeres 4 edicions s’incrementava 50 cèntims, passant dels 2,5 euros al 3 €.

I com no va ser fins al 2023 que es van adherir un total de 83 establiments, no es va superar el record de quantitat de tapes assolides l’any 2019.

La tapa dels dijous

Cal destacar, i en aquí retrocedim en el temps, que donat l’èxit espatarrant de la Ruta de les Tapes, al 2018 van ser nombrosos els bars, restaurants i altres establiments de restauració que van voler fer seva, encara més, aquesta iniciativa gastronòmica per oferir cada dijous una tapa al mateix preu que durant la Ruta, és a dir, llavors a 2,5 euros.

La Ruta de les Tapes de Roses, un cop a l’any

La Ruta de les Tapes l’any 2021, que es va haver de traslladar de la primavera a la tardor, i que es va celebrar del 17 al 26 de setembre d’aquell any, no va ser molt ben acollida per la majoria de restauradors, perquè després d’un estiu esgotador fer la Ruta de les Tapes, que es fa a un ritme frenètic en quant al servei, va suposar un cansament extra per a tots els treballadors/es.
Per aquest motiu, la possibilitat de celebrar dues Ruta de les Tapes a l’any s’ha descartat, i “a més, els grans esdeveniments se celebren un cop a l’any”, ha afirmat el regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Fèlix Llorens.

De 2,5 euros als 3,5 € actuals passant pels tres euros

Una parella d’amics degustant una tapa mentre peten la xerrada

La Ruta de la Tapa es va iniciar amb un preu de 2,5 euros “consensuat amb els restauradors, ja que van dir que per un bitllet de 5 euros una parella, per exemple, podria degustar dues tapes”, ha recordat el regidor de Promoció Econòmica. Un preu que es va mantenir fins al 2019, ja que per l’any següent, que no va ser fins a l’edició del 2021 es va decidir augmentar 50 cèntims d’euro, és a dir que la tapa costaria 3 euros, ja que “es va considerar oportú fer-ho, ja que des del 2016 la vida s’havia anant encarint,
com és normal, i el cost de la tapa no s’havia tocat, i es va decidir que era el moment”
, ha significat Llorens. Però, la pandèmia va impedir la celebració de la Ruta de les Tapes, i el preu de 3 euros es va mantenir durant els darrers tres anys, el 2021, el 2022 i el 2023, ja que enguany per degustar una tapa amb un xic de vi té un cost de 3,5 euros.
“Hi ha tapes que no valen aquest preu”, s’ha sentit a dir en més d’una ocasió durant aquests dies de la Ruta, i no diem el contrari, però portem a sobre l’APP o el llibret per saber quina tapa ofereix cada restaurador, i tenint aquesta informació podem saber si pagarem el que és just, o no. Una altra cosa és saber si paguem el just per la quantitat de vi o cervesa que beurem, però això ja és un altre debat…

“L’èxit de la Ruta de les Tapes és dels restauradors” 

I avui finalitza la VIII Ruta de les Tapes reeditant l’èxit que assoleix cada any, “el secret està en escoltar als restauradors fer realitat la seva voluntat, per això, l’èxit de la Ruta de les Tapes de Roses és dels restauradors, l’Ajuntament només és el vehicle amb el qual se celebra, però els organitzadors i responsables, per dir-ho d’alguna manera, que tingui l’èxit que té es d’ells, dels restauradors”, ha remarcat Fèlix Llorens. Ara, ja només queda esperar quins seran els establiments guanyadors de la millor tapa segons el vot popular i de la millor degustació, segons el jurat professional, a més del 5 guanyadors dels 5 passaports, tres dels que hagin votat per l’APP i 2 que ho hagin fet dipositant la papereta a la urna, que els hi donarà l’oportunitat de degustar gratuïtament totes les tapes de la 9ª Ruta de les Tapes de Roses.  

Establiments guanyadors de la millor tapa de totes les edicions de la Ruta de les Tapes de Roses